Jak przygotować się do RODO? | IKMJ IKMJJak przygotować się do RODO? | Jak przygotować się do RODO? – IKMJ Jak przygotować się do RODO? – IKMJ
Jak przygotować się do RODO?

Jak przygotować się do RODO?

25 maja wchodzi w życie rozporządzenie RODO. Zgodnie z planami naszego rządu, również tego dnia ma wejść w życie nowa ustawa o ochronie danych osobowych.

Ustawa wprowadza następujące regulacje:

  • uchyla obecnie obowiązującą ustawę o ochronie danych osobowych,
  • w miejsce Generalnego Urzędu Ochrony Danych Osobowych powołuje Urząd Ochrony Danych Osobowych,
  • nadaje Urzędowi prawo kontroli podmiotów podlegających ustawie (przedsiębiorcy, urzędy, inne podmioty),
  • nadaje Urzędowi prawo nakładania kar finansowych na te podmioty,
  • nadaje prawo Urzędowi do ustanowienia Kodeksu dla certyfikacji podmiotów na zgodność z wymaganiami RODO,,
  • nadaje prawo Polskiemu Centrum Akredytacji do udzielania akredytacji na zgodność z normą ISO/IEC 17065 jednostkom certyfikującym,
  • ustanawia certyfikację systemów bezpieczeństwa danych osobowych przez jednostki, który uzyskały powyższą akredytację,

Zobacz też:
Audyt i certyfikat RODO
Inspektor Ochrony Danych

Przedsiębiorcy, urzędy i inne organizacje podlegające przepisom po wejściu w życie przepisów rozporządzenia i ustawy będą musiały zapewnić (zadania główne):

  • informacje o celu przetwarzania danych i administratorze dla osób które obsługują,
  • zinwentaryzowanie zbiorów danych osobowych wraz z opisem sposobu ich zabezpieczeń
  • wskazanie, komu przekazują dane osobowe,
  • zabezpieczenie zbiorów danych przed utratą poufności, integralności i dostępności w obszarach:
  • bezpieczeństwa fizycznego
  • bezpieczeństwa teleinformatycznego
  • bezpieczeństwa organizacyjnego
  • bezpieczeństwa personalnego.

Wszyscy czas mamy do 25 maja 2018 roku!

Obserwuj naszą bazę wiedzy. Już wkrótce zaczniemy publikować cykl artykułów o tym jak wdrożyć wymagania RODO i tym samym spełnić wymagania nowej Ustawy o Ochronie Danych.

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się, aby otrzymywać informacje o nowych artykułach


Kontakt

Imię i nazwisko (wymagane)

Telefon (wymagane)

Adres email (wymagane)

Treść wiadomości

Dane kontaktowe

Siedziba:

os. Strusia 1A, 31-807 Kraków